DNT Asker Turlag har fem hytter, som vi drifter og vedlikeholder. Halvorsenhytta, Småvannsbu, Hovdehytta, Wentzelhytta og Sjåførboligen. I tillegg har vi flotte gapahuker åpne for alle utenfor Wentzelhytta og på Haveråsen, samt hengekøyepark ved Halvorsenhytta.

DNT Asker Turlag har driftige frivillige som sørger for at hyttene vedlikeholdes og fasiliteres slik at du kan få muligheten til å overnatte med venner og familie innomhus i marka, nyte sola i hytteveggen, eller sitte i le når uværet kommer brått på.

Sjåførboligen på Elnestangen i Asker Ubetjent hytte
Sjåførboligen på Elnestangen i Asker Ubetjent hytte Foto: Janet Bydal

Sjårøførboligen på Elnestangen

Sjåførboligen på Elnestangen ligger like ved Vollen i Asker og åpnet høsten 2021. Hytta har 11 sengeplasser, innlagt strøm og er låst med standard DNT-nøkkel. Hytta er beregnet på grupper.

Antall sengeplasser: 11
Hytta er helårsåpen
Se UT.no for mer info. 

Foto: DNT Oslo og Omegn

Halvorsenhytta

Halvorsenhytta - hytta med vid utsikt i Vestmarka, ikke langt fra Semsvannet i Asker. Hytta har har 9 sengeplasser fordelt på 2 rom. Standard utrustet for selvhushold. Hytta har strøm og stor peis. Sengene har dyner og puter; ta med egen lakenpose eller sovepose. Vann hentes i brønn (drikkevann må kokes). Ikke tillatt med hund inne på hytta. Låst med DNTs standardnøkkel. Forhåndsbooking av sengeplass.

Turistforeningens hytter skal brukes til friluftsliv, det er ikke anledning til å ha fest på hytta.

Halvorsenhytta ble oppført i 1899, og bærer navn etter første eier, komponist Johan Halvorsen. Hytta ligger på Tveitersetra ovenfor Tveiter gård og kan nås til fots, trillende, syklende eller på ski fra Semsvannet. Du kan også gå stiene fra Gjertrudsløkka, Solli og Vestmarksetra. Kortest vei er fra utfartsparkeringen i Holtmarksvei. Hytta har fin utsikt over Askerbydga og Oslofjorden. I sommerhalvåret beiter det sauer i området. Hytta har 9 sengeplasser.

Bestilling 
Halvorsenhytta er ubetjent og åpnes med DNTs standardnøkkel. Alle kan bruke hyttene, men kun medlemmer av Turistforeningen får tilgang til nøkkel. Minst en i gruppa må være medlem. Du forhåndsbestiller og betaler før du drar på tur. Kan du forevise bekreftelse på bestillingen, har du fortrinnsrett til sengeplass på hytta. Ingen kan likevel bortvises. Hytta disponeres fra kl. 14:00 ankomstdagen til kl. 14:00 avreisedagen. Bestill overnatting

Utstyr
Hytta er utstyrt med komfyr inkl. stekeovn, peis, vedovner til oppvarming og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. All mat må du selv ta med. Hytta har stearinlys og dopapir, men ta gjerne med litt ekstra. Sengene har dyner, puter og ullpledd, men alle må bruke egen lakenpose eller sovepose. Hver enkelt må selv sørge for rengjøring. Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom.

Vannkilde
Vann fra brønnen må kokes før det drikkes. Det går fint å bruke det til å vaske gulv ol.

Beskrivelse av hytta
Første etasje består av gang, kjøkken og to stuer, tilsammen 52 m2. Andre etasje er ca. 35 m2, med to soverom. Totalt er det plass til 9 personer. Begge stuene er møblert med langbord og benker.

Foto: Asker Turlag

Småvannsbu

Småvannsbu - ei vakker tømmerhytte i Kjekstadmarka (4 sengeplasser). Standard utrustet for selvhushold med gassbluss og vedfyring. Ikke strøm. Sengene har dyner og puter; ta med egen lakenpose eller sovepose. Vann hentes i brønnen. Ikke tillatt med hund inne på hytta. Låst med DNTs standardnøkkel. Forhåndsbooking av sengeplass. Les mer om Småvannsbu på UT.no ved å trykke på denne teksten.

Terrenget rundt Småvannsbu veksler mellom åpen, fin furuskog og spennende juv og området innbyr til spennende opplevelser, ikke minst for barn. Småvannsbu er en vakker tømmerhytte som ble bygd i 1941/42 til bruk for ledelsen på Dikemark sykehus og for driften av Dikemarkskogen.

Ubetjent hytte
Småvannsbu er en ubetjent hytte. Hver enkelt må selv sørge for nøkkel, mat, sengetøy og rengjøring. Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom.

Booking
Alle kan bruke hyttene, men kun medlemmer av Turistforeningen får tilgang til nøkkel. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på hytta. Ingen kan likevel bortvises. De som har bestilt disponerer hytta/sengene fra kl. 16 på ankomstdagen til kl. 11 på avreisedagen. Fra kl. 11 til 16 er det anledning til å ta en tur innom på dagsbesøk og se på den flotte hytta. Husk også at det snart kan komme andre gjester som har leid hytta, og dagsturgjester må også ta av seg skoene ute og rydde og vaske etter seg.

Skoleklasser og lignende grupper:
Småvannsbu egner seg godt for skoleklasser som vil på tur til en ubetjent hytte i Marka.

For besøk med skoleklasse må hele hytten bestilles hos DNT Oslo og Omegn.

De ubetjente hyttene er populære og lærerike turmål for mange ungdommer. For mange ungdommer er det lærerikt å hente vann ute i bekken/ brønnen, fyre opp i ovnen, lage mat på propanapparat og vaske opp for hånd. På hytta finnes alt nødvendig utstyr for dette. På hyttene finner dere også naturfaglige bøker, barne- og ungdomsbøker og spill. Det er oppslått et turkart på hytta som viser turmulighetene i området rundt hytta. Hvis noen elever vil overnatte ute, finnes det presenninger til gapahuk og liggeunderlag. Pedagogisk materiell som bestemmelsesduker, natursti, orienteringsopplegg og noe enkelt friluftslivsutstyr som lavvoer og primuser kan lånes på vårt kontor.

Utstyr
Hytta er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming (i stua og på soverommet), peis i stua og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. All mat må du selv ta med. Hytta har stearinlys og dopapir, men ta gjerne med litt ekstra. Sengene har dyner, puter og tepper, men alle må bruke egen lakenpose eller sovepose.

Vannkilde 
Vann hentes i brønnen. Siste kontroll viser at vannet må kokes før det kan drikkes.

Bilder og beskrivelse av hytta
Hytta inneholder stue, kjøkken og soverom med fire senger. Hytta ligger rett øst for det nordre av Småvanna.

Hytta er satt i stand på dugnad av Asker Turlag i DNT Oslo og Omegn, som også er ansvarlig for tilsyn av hytta. Asker Turlag er et lokalt turlag under DNT Oslo og Omegn. Hovedmålet for turlaget er å tilrettelegge for et økt tilbud av turer og arrangementer lokalt. Asker Turlag har stått for store deler av istandsettinga av hytta og fører også tilsyn med hytta.

Eventyrskogene rundt Småvannsbu 
Du kan også laste ned brosjyren "Eventyrskogene rundt Småvannsbu" fra Naturvernforbundet HER. Brosjyren kan du bruke til å finne en eller flere av 6 "poster". Postene er ikke poster i orienteringssammenheng, men umerkede områder som illustrerer kjennetegnene for hva uberørt natur er.

Andre hytter

Småvannsbu inngår i nettet av ubetjente hytter i Oslomarka med Hovdehytta som nærmeste «nabo».

Foto: Ingeborg Sølvsberg Dolven

Hovdehytta

Hovdehytta - Vestmarkas beste utstikt (8 sengeplasser). Standard utrustet for selvhushold med gassbluss og vedfyring. Ikke strøm. Sengene har dyner og puter; ta med egen lakenpose eller sovepose. Det er vann i brønnen som kan brukes som drikkevann, men det må kokes før det drikkes. Ikke tillatt med hund inne på hytta. Låst med standard DNT nøkkel. Forhåndsbooking av sengeplass. 

Turistforeningens hytter skal brukes til friluftsliv, det er ikke anledning til å ha fest på hytta.

Bestilling
Minst én av de besøkende må være medlem i Turistforeningen for å få tilgang til DNT-standardnøkkelen og kunne bestille overnatting. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på hytta. Ingen kan likevel bortvises. De som har bestilt disponerer hytta/sengene fra klokka 16 på ankomstdagen til klokka 11 på avreisedagen. Fra kl. 11 til 16 er det anledning til å ta en tur innom på dagsbesøk og se på den flotte hytta. Husk også at det snart kan komme andre gjester som har leid hytta, og dagsturgjester må også ta av seg skoene ute og rydde og vaske etter seg.

Utstyr
Hytta er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. All mat må du selv ta med. Hytta har stearinlys og dopapir, men ta gjerne med litt ekstra. Sengene har dyner, puter og tepper, men alle må bruke egen lakenpose eller sovepose. Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom.

Vannkilde
Det er vann i brønnen som kan brukes som drikkevann, men det må kokes før det drikkes.

Beskrivelse av hytta
Hovdehytta er 34 m2 og har en full etasje og en hems. Hytta har et soverom, et kjøkken og en stue. Soverommet har to køyesenger med fem soveplasser og hemsen har tre madrasser.

Historie
Hovdehytta ble bygget som jakthytte i 1922 av slakter'n Torolf Hovde. Under 2. verdenskrig var hytta tilholdssted for hjemmefronten med god utsikt ned til Skaugum der Terboven residerte.

Asker Turlag
Asker Turlag er et lokalt turlag under DNT Oslo og Omegn. Hovedmålet for turlaget er å tilrettelegge for et økt tilbud av turer og arrangementer lokalt. Asker Turlag har stått for store deler av istandsettinga av Hovdehytta og fører også tilsyn med hytta etter offisiell åpning 29. september 2007.

Foto: Asker Turlag

Wentzelhytta

Wentzel-hytta - også kjent som Varåsstuen eller Vardåsstuen, er en hytte på Vardåsen i Asker. Den ligger i furuskog på 314 moh, om lag 550 meter sørøst for toppen av Vardåsen. Hytta har utsikt mot nord, øst og sør. Den øvre enden av skitrekket til Vardåsen skisenter ligger rett nedenfor hytta.

Bestill plass på hytta her  

Wentzel-hytta ble bygget av ekteparet maleren Gustav Wentzel og forfatteren Kitty Wentzel i 1896. Tomten til hytta ble skilt ut fra eiendommer som fra gammelt av tilhørte gårdene Vinnulstad og Hauger. Ifølge deres sønn Bjørn Wentzel besto hytta bare av en stor stue med innebygget seng, langbord, en peis og en gammel vedovn. Fra stuen var det trapp opp til en åpen gang inn til hemsen, hvor det var to flatsenger under skråtaket.

Hytta ble i flere år flittig benyttet av familien og deres kunstnervenner, blant andre Olaf GulbranssonPeter Rosenkrantz JohnsenErik LieWaldemar Theodor Dons. Noe senere lånte Gøsta af Geijerstam og hans kone Astri Smith hytta et halvt års tid. Hytta ble imidlertid utsatt for hærverk av en slik art at familien Wentzel etter hvert ikke ville beholde den, og til sist solgte den for kr. 2000.

Siden 1965 har hytta vært eid av Asker kommune. Frem til 2014 ble den brukt av ulike speiderlag, men forfalt med tiden kraftig på grunn av manglende vedlikehold. Sommeren 2015 ble hytta totalrenovert av kommunen, og tomten ryddet. Det var først meningen at den renoverte hytta skulle være til bruk for skolene i nærmiljøet, i tillegg til speidergruppene i Asker. Den ble imidlertid lite brukt.

I februar 2017 ble det bestemt at hytta skal driftes av DNT Oslo og Omegn og Asker Turlag, som del av kommunens partnerskapsavtale for folkehelse. Hytta ble åpnet i september 2020, helt nyrenovert, som en ubetjent DNT-hytte for allmennheten.

Hytta består av en gang, og ett rom med Wentzel sin egen seng som egner seg perfekt for boka og tekoppen, langbord og sofa, kjøkkenkrok med kopper og kar, gasskomfyr, ovn for vedfyring, 4 sengeplasser på sovehemsen, gapahuk, og utedo. Det er ikke vann på hytta så den enkelte må selv medbringe dette. Evt hente vann i Vardetjern for koking. En utrolig koselig liten hytte, perfekt for en familietur eller vennetur (ja man må være litt glade i hverandre for å sove på hemsen), eller som base for klatring i Vardåsen, eller for å kjøre rett ut i Vardåsbakken på vinteren.