Vellykket dagstur til Styggemannen i Skrimfjella

Styggemann i Skrimfjella
Styggemann i Skrimfjella Foto: Asker Turlag

Asker Turlag til Styggemann i Skrimfjella, i sol og flotte høstfarger

Sju spreke turdeltagere var med på Asker Turlags fellestur til Skrimfjella søndag 29. september. Turen startet på Kroksbekksletta ved Lauarvannet i Kongsberg. Målet var å bestige den høyeste toppen, Styggemann som er 872 meter høy, en stigning på drøyt 500 m. Lave tåkeskyer lå over fjella når vi startet, men Yr hadde lovt oppklarning, og sola kom heldigvis som bestilt etterhvert.


Første etappe gikk til den idylliske Hoensetra, videre bratt i skogsterreng opp Hoenseterlia til stikrysset mot Sørmyrseter. Noen av bekkene var overfylte av regnvannet de siste dagene, så vi måtte være veldig forsiktige på de glatte svabergene. Etter hvert ble skogen avløst av snaufjell, tåkeskyene lettet og vi fikk flott utsikt mot Kongsberg i nord og Telemark i sør. Områdene her er rike på sopp og bær. Vi fant blant annet fåresopp, traktkantareller, tyttebær, noen sene blåbær og blokkebær. Noen av deltagerne hadde god soppkunnskap som de formidlet til oss andre. Høstfargene var praktfulle på lyng, busker og løvtrær, dette er en av de fineste årstidene i fjellet når været er bra!


Turen fortsatte til foten av Styggemann. Her var det noen våte myrområder, så vanntett fottøy var viktig. Heldigvis var det ingen som tråkket dypt i myrhullene. Rett før toppen krysset vi Sigvartstien, en bratt snarvei til Hoenseter. Ved denne stien ligger det vrakrester fra en flystyrt i 1960. Den siste etappen opp til Styggemann har noen bratte partier, her måtte vi hjelpe hverandre opp kneikene. På toppen er det en murt steinhytte fra 1927 med to sengeplasser som opprinnelig ble brukt som brannvakt med telefonlinje. Tønsberg og Omegn Turistforening disponerer og leier ut hytta idag. Vi var forsiktige slik at Styggemann-trollet ikke våknet. Ifølge sagnet var trollet sint på fjellfolk og kastet stein på dem. Det kunne bare være ute i gråvær, men ble forsteinet da det en gang ble overrasket av sol. Fra avstand kan man med litt fantasi se ansiktet til det forsteinede trollet.


Fornøyde og slitne kom vi tilbake til bilene, etter 12 km i 6,5 time. Alle var like hele, bortsett fra et par skrubbsår. Bilturen er lang fra Asker til Skrim, men det er en fin variasjon i turprogrammet med slike fellesturer i områder som ligger utenfor nærområdene i Asker.

Rune Aasheim var turleder.