Basecamp Halvorsen 2019

Gjengen på Basecamp Halvorsen 2019
Gjengen på Basecamp Halvorsen 2019 Foto: Cecilie Bergskås Helle

Basecamp Halvorsen. 15 ungdommer, 4 dager, 3 netter. Som en del av Asker Kommunes sommerskole har DNT Oslo og Omegn, Asker Turlag, arrangert Basecamp i fantastiske omgivelser i Kjekstadmarka og Vestmarka. Med Halvorsenhytta som base og Vardåsen, Store Sandungen og Asdøltjern som lekeplass, har de smakt på friluftslivets ro og adrenalin.


Basecamp på Halvorsenhytta er vel gjennomført. 15 ungdommer, 4 dager, 3 netter. Som en del av Asker Kommunes sommerskole, har DNT Oslo og Omegn, Asker Turlag, arrangert Basecamp i fantastiske omgivelser i Kjekstadmarka og Vestmarka. Med Halvorsenhytta som base og Vardåsen, Store Sandungen og Asdøltjern som lekeplass, har de smakt på friluftslivets ro og adrenalin.


Mandag

Vi møtte en gjeng spente ungdommer med store sekker på utfartsparkeringen ved Sem Grendehus tidlig mandags morgen. Og var ungdommene spente og sekken tung, var gledes-bekymringsblikket fra foreldre og besteforeldre tilsvarende større da de satt seg i minibussen til klatring i Vardåsen. Gruppen ble delt og mens halvparten tok brattestien opp raset ved det høyre svaet ved Dikemark, var andre halvdel igjen og klatret på Midtre sva med vår blide og erfarne klatreinstruktør. Så byttet gruppene plass etter lunsj. Toppturgjengen kuppet toppen i upåklagelig fart og fant både nøtter og sopp og en diger stein som lignet ei skikkelig grisepurke. Klatrebanden fikk testet seg i bratte sva både med og uten å bruke hender- og speed-klatring, der tøffingene løp opp veggen.

Godt slitne og ganske sultne, gikk gruppen den ca 5km lange turen til Halvorsenhytta med tunge sekker. Bakken var brattere enn vanlig nå. Sjokoladen på toppen var helt livsnødvendig. Camp ble satt, telt, hengekøyer og tarp ble justert inn til optimal komfort. Stillheten til middag var øredøvende. Mat smaker fantastisk ute, og særlig etter mange timer høyt og lavt. Kl 22 var alle i seng, og kl 22.07 var det snorking fra alle telt og hengekøyer:)


Tirsdag

Morgen! God frokost ute på Halvorsentunet. Nistesmøring, pakking av sekk og alle klare for tur til Asdøltjern. Været var lett skyet og det ble god varme. Etter noen km på blåmerket sti og vei forbi Rustand leir, var det tid for lunsj på Nordvest siden av Store Sandungen, der ei smånysgjerrig og hormonell kvige ble en smule innpåsliten. Men både kviga og nista forsvant og bading ble det også på enkelte tøffinger. 

Vel fremme ved Asdøltjern, ble gapahuken med verdens største presenning satt (og verdens største presenning er litt vanskelig å stramme;)). Imponerende hengekøye-køyeseng-installasjoner ble montert, for best mulig å utnytte tarpene i påvente av uværet som var meldt til natta. Latrinegjengen løste oppgaven med glans også, med de utroligste finesser. Fint å se kreativiteten og ingeniørkunsten komme til uttrykk!

Ganske så sultne, var det tid for å gå Asdøljuvet. Med 1 NonStop på hver, kom motivasjonen tilbake. Turen ble imidlertid kort, da vannføringen var så stor at vi valgte å ikke gjennomføre. Men imponerte var vi ,over at hest og tømmerslede gikk i juvet vinterstid, slik en lokal vandringsmann med slekt fra en gårdene i området, fortalte oss på vegen. Juvingen til tross -jubelen ble desto større for pølser og Marsmallow :)


Onsdag

Natten ble mindre våt enn fryktet, og etter ferdigsmurt frokost fra dagen før, var det klart for nedrigg og retur Sandungen. Med kajakk i tankene gikk vi de ca 3 km på sti gjennom skogen til Nordvestsiden av Sandungen. Et fyrverkeri av en instruktør, fikk gjengen på vannet i glad aktivitet med sikkerhet i kajakk, padleteknikk og knabbe halen-leik. Og med et par både frivillige og ufrivillige velt, ble stemningen veldig god. Fisket i Sandungen var ikke til å ta å føle på, kanskje vi får belaste utstyret for utfallet, der resultatet var 4/6 brukne stenger og 5/13 sluker tilbake. Skal ikke stå på innsatsen og bunnfisken var stor :)

Så var det klart for retur Halvorsen. Et par mager begynte å bli  litt i ulage - Var det den småsnurte og hormonelle kviga som hadde spilt oss et puss ved bekken der enkelte fylte flaska? Den som ler sist...

Ny camp settes, hengekøyebanden har igjen gjort inntog. Enkelte i ensom, lun, majestet under granene med upåklagelig utsikt til fjorden. Andre tar byggverket til (bokstavelig talt) nye høyder med dobbelkøye på toppen. Så var det campens siste middag. Viltgryte. Det er stille rundt bordet. Igjen. Folk begynner å bli møre i beina etter turer og aktiviteter og leker. Men når tilbudet om å forsøke krepsing legges opp på bordet, tas beina ned av bordet. Så tuslet en fin gjeng med hodelykter, bøtte og seifilet inn i skumringa. Foruten et par som falt for kvigas triumferende hevngjerning. Ble ikke store fangsten, de var raskere enn anntatt disse krepsene, og mange under minstemålet på 9,5 cm fra hale til hodespiss. Men veldig artig å se!

Så var det siste natt ute. Til tross for enkelte forsøk på protester på at siste natt implisitt betyr lenger oppe, var snorkekoret i gang etter 7 min.


Torsdag

Kl 05.40 ble undertegnede vekt av hysterisk latter. Noen var falt ut av hengkøya. Dypt nedi posen, under ei gran, kjente jeg takknemlighet over nydelig soloppgang. Og over at det fallet ikke var hjemmehørende i øverste etasje i høyblokka borti skogen...

Det var stille i høyblokk og lavhus en god stund til. Siste frokost ute på tunet på Halvorsen i morgensol. Pakking og nedrigging ble gjort etter alle kunstens regler for sporløs ferdsel. Vi avslutter med konkurranser og leker med premieutdeling, heder, ære og lunsj. Og vafler. Alltid vafler. Hjertet av gromgourmeten. Så er det hjemmarsjen. Nedover grusvegen fra Halvorsen, fortsetter utrettelig nye samtaler og tema i fri flyt. Vel nede på Utfartsparkeringen ved Sem Grendehus begynner spente foreldre å speide etter barna. Det tar tid. Evalueringsstoppen underveis gir rom for forbedring: Leiren skulle vart til fredag, aller helst søndag. Og grillpølser er bedre enn wiener over flammen.


Vel hjemme igjen, hører vi ennå alle sauebjeller, fornøyd småfrekk rauting fra ei viss kvige bortved bekken, hjertegod latter fra de som falt ut fra hengekøya før småspurven prompet. Salig stillhet rundt matbordet etter timer i aktivitet -høyt og lavt. Summende samtaler på stien om oppfinnelser som aldri ble noe av, gaming, krigsseilerne og intrikate problemstillinger rundt  håndhygiene, kuruker og løkskjæring. Jubel over den enslige NonStop.

Som leder blir man litt rørt når guttegjengen kommer stormende inn på kjøkkenet og ber om å få hjelpe til fordi de er tomme for arbeid. Eller når 14-åringen sier etter at vi takker for at de har gjort turen til det den ble; "det er vi som skal takke". Og ikke minst smilene. Alle smilene.

En 290 g sjokolade ble funnet på hjemtur i lokket i en av deltakersekkene. Det tar vi som et stort kompliment.

En stor takk til Kamilla, Maren og Sverre. Våre strålende turledere. Med stø kurs, hjelpsom hånd og bøtter av turglede! 


Linjene var tegnet, fargene fylte dere. Tusen takk for turen.


Vardåsen
Vardåsen Foto: Cecilie Bergskås Helle
Klatring i Vardåsen
Klatring i Vardåsen Foto: Cecilie Bergskås Helle
Pause i klatreveggen
Pause i klatreveggen Foto: Maren Vedvik Dammen
Kajakkpadling på Store Sandungen
Kajakkpadling på Store Sandungen Foto: Cecilie Bergskås Helle
På tur til Asdøltjern
På tur til Asdøltjern Foto: Cecilie Bergskås Helle
Asdøltjern
Asdøltjern Foto: Cecilie Bergskås Helle
Hengekøyebanden
Hengekøyebanden Foto: Cecilie Bergskås Helle
Den hormonelle kviga under regnbuen ved Store Sandungen
Den hormonelle kviga under regnbuen ved Store Sandungen Foto: Cecilie Bergskås Helle
Frokost på Halvorsenhytta
Frokost på Halvorsenhytta Foto: Cecilie Bergskås Helle
Stø kurs
Stø kurs Foto: Cecilie Bergskås Helle
Hengekøye i høyblokkversjon  på Halvorsen
Hengekøye i høyblokkversjon på Halvorsen Foto: Cecilie Bergskås Helle
Gjengen på Basecamp Halvorsen
Gjengen på Basecamp Halvorsen Foto: Cecilie Bergskås Helle
Soloppgang over Halvorsen
Soloppgang over Halvorsen Foto: Cecilie Bergskås Helle
Kortstafett på Halvorsenhytta. Full gass!
Kortstafett på Halvorsenhytta. Full gass! Foto: Cecilie Bergskås Helle
Ledertrio Basecamp Halvorsen 2019 Takk for turen!
Ledertrio Basecamp Halvorsen 2019 Takk for turen! Foto: Cecilie Bergskås Helle