DNT 150 år: Velkommen til utebursdag

Foto: Tonje C. Aaby

Søndag 21. januar er det nøyaktig 150 år siden Turistforeningen ble stiftet. Dette feirer Den Norske Turistforening med utebursdag over hele landet!

Når Norges største friluftslivsorganisasjon fyller år, skal alle få være med å feire. Rundt 150 utebursdager landet rundt går av stabelen på Kom deg ut-dagen 21. januar, med totalt 40 000 små og store bursdagsgjester.

-Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som elsker friluftsliv. Vi håper så mange som mulig har lyst til å være med på verdens største utebursdag denne dagen, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

De fleste av DNTs 57 medlemsforeninger er klare til feiring med varierte tilbud; bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer.


Utebursdag i Asker

I Asker Turlag har vi lagt utebursdagen til Borgenveien 100. Dit er det gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter ved Elgen. Bursdagen varer fra kl.11.30 – 14.30. Det blir natursti, fiskedam, utlån av truger og akebrett, eventyrlesning i lavvoen samt masse kos rundt bålpannene med grilling av pølser og pinnebrød. Det blir også boller og varm drikke til små og store. 

Vår ordfører Lene Conradi kommer for å være med på feiringen, noe vi er veldig glade for.

Alle som vil er hjertelig velkomne til bursdagsfeiring.  Det var Turistforeningens "far", Thomas Heftye, som 21. januar 1868 samlet et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo og dannet foreningen.


- Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var ønsket tilbake i 1868, noe vi har som rettesnor den dag i dag. Heftye visste hva han drev med, for i dag er friluftslivet noe av det mest populære man kan holde på med, sier Øveraas.


Fakta om 150-åringen  

  • DNT arbeider for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for sikring av friluftslivets natur- og kulturgrunnlag.  
  • DNT har 57 medlemsforeninger over hele landet som skaper aktiviteter og drifter og vedlikeholder et stort nettverk av hytter og ruter.   
  • DNT har i dag Barnas Turlag på over 220 steder og vokser stadig.
  • Mesteparten av arbeidet gjøres av frivillige, som årlig legger ned 750 000 dugnadstimer for å gi folk gode naturopplevelser. Det tilsvarer 426 årsverk.   
  • DNT har 550 betjente, selvbetjente og ubetjente hytter  
  • Foreningen ble stiftet i Østmarka i Oslo 21. januar 1868 av blant andre Thomas Heftye. 


Foto: Ingeborg Sølvsberg Dolven