Torp Høymyr

Fellestur

Dato
30. september kl. 17:30
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer spesielt for
Voksne, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Høymyr, Torp, Torsdagstur, Rundtur
Arrangører
DNT Asker Turlag, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Oslofjorden, Oslomarka (se kart)
Dette arrangementet er over!

Turen går rett nord for Slemmestad i et terreng som er preget av kalkrike bergarter fra kambrosilur. På høydedragene er det flott utsikt utover Oslofjorden. Turen følger det som tidligere var inn- og utmark for gårdene Elnes, Nedre og Øvre Torp, Yggeset og Rustad.

Lengden på turen er 5 km.

Turen starter på parkeringsplassen ved Høymyrdammen. Vi krysser Rustadveien en runde inn i skogen før vi igjen krysser Rustadveien ved Torpmarka. Turen følger Torpmarka over i en gangvei. I første kryss tar vi til høyre og går forbi tunet på Øvre Torp. Ca. 1870 ble Torp delt i Øvre og Nedre Torp. Den ene delen beholdt tun og innmark. Den andre fikk utmark med bl.a. Høymyrdammen. I 1883 kjøpte Christiania Portland Cementfabrikk denne eiendommen.

Etter å ha passert Øvre Torp, kommer vi igjen ut på Torpmarka og går til venstre nedover veien og passerer Nedre Torp, som tidligere var husmannsplass. Våningshuset skal være fra 1700-tallet. Ved Torp Høymyr Barnehage går vi inn i Torpmarka. Turen krysser Høgdabekken, går så langs en jordekant, deretter inn i skogen og opp på et høydedrag. Med en avstikker fra stien åpner det seg nydelig utsikt utover Oslofjorden.

Fra høydedraget går vi jevnt nedover til Bjønnhølet, krysser Dalveien og går så bratt oppover til Torp. Dette boligområde ble utbygget i 1991–1992, samtidig med Høymyrmarka. Vi går videre til venstre langs veien Torpfjellet. På kollen på motsatt side vokser verneverdig kalklindeskog. Vi tar av fra veien og ned en sti før vi kommer frem i Høymyrmarka, svinger til høyre og går videre gjennom bebyggelsen. Og her, bak bebyggelsen, ser vi det: En bratt fjellvegg med mørke striper av skifer og lyse striper av kalkstein. Det er nesten ikke til å fatte at denne ble dannet i perioden kambrosilur, fra 542 til 416 millioner år siden. 

Fra enden av bebyggelsen i Høymyrmarka går turen inn i skogen og fram til Høymyrdammen. Dammen ble anlagt av Christiania Portland Cementfabrikk i Slemmestad på 1880-tallet. Langs dammen er flere fine rasteplasser. Så kommer vi tilbake til parkeringsplassen.

 

 

 

Torp Høymyr

Turen går rett nord for Slemmestad i et terreng som er preget av kalkrike bergarter fra kambrosilur. På høydedragene er det flott utsikt utover Oslofjorden. Turen følger det som tidligere ...